U trendu

Kim traži veću vojnu sposobnost pred vežbe SAD i J. Koreje

PJONGJANG – Severnokorejski lider Kim Džong Un pozvao je na jačanje sposobnosti zemlje da se nosi sa bilo kakvom stranom provokacijom uoči godišnjih vežbi sledećeg meseca Južne Koreje i SAD koje Pjongjang vidi kao probu invazije.
Korejska centralna novinska agencija (KCNA) saopštila je danas da je Kim održao savetovanje sa vojnim komandantima i političkim zvaničnicima od 24. do 27. jula gde se razgovaralo o načinima za povećanje vojne snage zemlje, kao i da je to prvi takav sastanak od osnivanja vojske Severne Koreje, prenosi AP.

Tokom sastanka Kim je naglasio da vojni i politički vrh treba da usredsrede sve napore na završavanje priprema za aktivno i ofanzivno suočavanje sa bilo kojom vojnom provokacijom neprijatelja, navela je KCNA.

Prema izveštaju, Kim je optužio neprijateljske snage, što se odnosilo na SAD i Južnu Koreju, za jačanje njihovih sposobnosti za preduzimanje preventivnog napada i intenziviranje vojnih vežbi u sklopu priprema za agresiju, i zatražio je od prisutnih na savetovanju da ulože dodatne napore u povećanju borbene efikasnosti svojih jedinica.

Ranije ove nedelje, Kim je ponovo otvorio suspendovane komunikacione kanale sa Južnom Korejom, što je povećalo nadu u smanjenje napetosti na Korejskom poluostrvu.

Međutim, neki stručnjaci očekuju da bi Pjongjang mogao da izvede nove raketne probe ili da preduzme druge mere za podizanje tenzija kao odgovor na vežbe, koje su Seul i Vašington umanjili poslednjih godina u cilju podrške diplomatiji.

U Kimovom govoru nije spomenut nuklearni program i on nije bio obeležen vatrenom retorikom protiv SAD ili Južne Koreje.

U proteklih nekoliko godina, južnokorejske i američke vojske otkazale su ili smanjile neke od svojih redovnih vojnih vežbi kako bi podržale sada zaustavljene diplomatske pregovore o nuklearnom programu Severne Koreje ili zbog pandemije kovid-19.

Neki analitičari ocenju da bi Severna Koreja mogla da isproba snažne rakete ako SAD i Južna Koreja izvedu vojne vežbe u punom kapacitetu.

Tokom zastoja u pregovorima, Kim je već zapretio da će povećati nuklearni arsenal ako Vašington ne odustane od politike koju Severna Koreja smatra neprijateljskom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar