U trendu

Kina: Australija, SAD i Britanija nastavile opasnim putem

PEKING – Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da su Australija, Velika Britanija i SAD, iz sebičnih geopolitičkih interesa, zanemarile zabrinutost međunarodne zajednice i nastavile dalje opasnim putem.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Vang Vengbin izjavio je ovo na redovnoj konferenciji za novinare, kada je upitan o planu da SAD i Velika Britanija pruže Australiji podmornice na nuklearni pogon, preneo je Rojters.

SAD, Australija i Velika Britanija, u okviru partnerstva AUKUS, predstavile su detalje plana kojim Kanbera početkom 2030-ih nabavlja podmornice na nuklearni pogon, kako bi parirala kineskim ambicijama u Indo-pacifičkom regionu.

U obraćanju na ceremoniji u američkoj pomorskoj bazi u San Dijegu, u pratnji australijskog premijera Entonija Albanezea i britanskog premijera Rišija Sunaka, predsednik SAD Džozef Bajden nazvao je sporazum u okviru AUKUS-a, delom zajedničke posvećenosti slobodnom i otvorenom Indo-pacifičkom regionu sa dva „najsnažnija i najsposobnija saveznika Amerike“.

Bajden je naglasio da su podmornice „na nuklearni pogon, a ne nuklearno naoružane“.

Kineska stalna misija pri UN saopštila je da sporazum AUKUS krši Ugovor o neširenju nuklearnog oružja i navela je da transfer materijala za nuklearno oružje iz države sa nuklearnim naoružanjem u državu bez nuklearnog oružja „očigledno“ kršenje ovog sporazuma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.