U trendu

Kina: Bezbednosna saradnja zemalja BRIKS-a je neophodna

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je danas da zemlje BRIKS-a treba da sarađuju u domenu globalne bezbednosti i udruže napore da se na svetskom planu suprotstave politici moći i blokovskoj konfrontaciji.

„Zemlje BRIKS-a treba da se suprotstave hegemonizmu i politici moći, da odbace hladnoratovski mentalitet i blokovsku konfrontaciju i da zajedno rade na izgradnji globalne bezbednosne zajednice, te da ojačaju politiku međusobnog poverenja i bezbednosnu saradnju, da održavaju blisku komunikaciju i koordinaciju po glavnim međunarodnim i regionalnim pitanjima“, rekao je Si Đinping, a prenosi Rojters pozivajući se na kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Vang Ji: Ne možete potpuno sami postići apsolutnu bezbednost

„Napori da se potpuno samostalno postigne apsolutna bezbednost neće uspeti u savremenom svetu“, izjavio je danas šef kineske diplomatije Vang Ji tokom sastanka ministara spoljnih poslova zemalja BRIKS-a.

„U savremenim uslovima međuzavisnosti zemalja nastojanja da sami postignete apsolutnu bezbednost neće funkcionisati“, citiralo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova reči Vang Jia, prenela je agencija TAS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar