U trendu

Kina: Izgradnja univerziteta u Budimpešti razmena dve zemlje

PEKING – Kina je danas branila plan za izgradnju univerziteta u Mađarskoj i poručilla da to pitanje spada u normalnu razmenu dve zemlje.

„Nadamo se da će nadležni u Mađarskoj zauzeti objektivan, racionalan i naučan stav i izbeći politizaciju i stigmatizaciju normalne razmene kadrova između Kine i Mađarske, što će pomoći održanju prijateljstva i saradnje dve zemlje“, rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin na konferenciji za novinare, prenosi AP.

Nekoliko hiljada građana u Budimpešti proteklog vikenda je protestovalo zbog planova vlade premijera Viktora Orbana da se otvori mađarski ogranak kineskog univerziteta Fudan iz Šangaja.

Oni su na protestu poručili da institucije koju kontroliše Kineska komunistička stranka ne bi trebalo da finansiraju mađarski poreski obveznici.

Gradske vlasti Budimpešte usprotivile su se ideji univerzitetskog ogranka, rekavši da bi projekat od 1,9 milijardi dolara bio ogroman teret za poreske obveznike i da bi poslao pogrešnu političku poruku zbog optužbi na račun kineskog kršenja ljudskih prava.

„Hočemo da razjasnimo protiv koga protestujemo. Imamo problem s diktatorima, a ni najmanje ne protestujemo protiv Kineza koji mirno žive zajedno s nama u ovom divnom gradu“, rekao je opozicioni gradonačelnik Budimpešte Gergelji Karačonj.

Šef kabineta premijera Orbana Gergelji Gulaš rekao je u nedelju da će stanovnici Budimpešte na referendumu moći da odluče da li će nastaviti sa projektom Fudan nakon što svi troškovi i drugi uslovi budu precizirani.

Mađarski zvaničnici insistiraju da će Fudan, rangiran među 100 najboljih univerziteta na svetu, pomoći u podizanju standarda visokog obrazovanja u Mađarskoj.

Mađarska je 27. aprila potpisala strateški sporazum s Univerzitetom Fudan prema kojem bi kampus u Budimpešti trebalo da bude otvoren do 2024. godine. Time bi taj kampus bio prvi kineski univerzitet u Evropskoj uniji (EU) i prva inostrana ispostava prestižne visokoškolske institucije sa sedištem u Šangaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.