U trendu

Kina jača odgovor na kovid-19 za ključne grupe i lokacije

Kina je pojačala mere prevencije i kontrole epidemije za ključne lokacije, organizacije i grupe stanovništva, u jeku promene politike reagovanja na kovid-19, navodi se u dokumentima objavljenim u ponedeljak, prenosi Sinhua.

U dokumentima, koje je objavio Državni savet zajednički mehanizam za prevenciju i kontrolu borbe protiv kovid-19, navodi se da treba povećati stopu vakcinacije ljudi koji žive u staračkim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite, dok se ljudima sa visokim rizikom od napredovanja u teška stanja, uključujući osobe starije od 60 godina, osobe sa ozbiljnim osnovnim zdravstvenim stanjima i onima sa slabim imunitetom, savetuje da dobiju dopunsku vakcinu što je pre moguće.

Kina je ranije najavila da će od 8. januara 2023. sniziti upravljanje kovidom-19 sa klasifikacije zarazne bolesti klase A na klasu B. Trenutno je kovid-19 klasifikovan kao zarazna bolest klase B, ali podleže merama preventive i kontrole za zaraznu bolest klase A u Kini.

Masovno testiranje na kovid-19 se više ne sprovodi, ali bi usluge testiranja trebalo da budu dostupne stanovnicima koji traže da se testiraju, navodi se u dokumentima i dodaje da su potrebne mere ciljanog testiranja za različite grupe kako bi se blagovremeno otkrili zaraženi pacijenti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.