U trendu

Kina: Nisu problem vize za tim SZO, dogovaramo još detalje

PEKING – Kina je danas potvrdila da još pregovara sa Svetskom zdravstvenom organizacijom o datumima i planu posete međunarodnih stručnjaka koji istražuju poreklo kovid-19, nakon što je šef ove svetske organizacije kritikovao Peking zbog nedovršavanja dozvola za misiju.

Kineski stav o istraživanju porekla pandemije „uvek je bio otvoren i odgovoran“, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Hua Čuning, na konferenciji za štampu,prenosi AP.

Ona je naglasila da je „moguće da je došlo do nesporazuma“ i da „nema potrebe da se to pitanje produbljuje “
`“Problem porekla je vrlo složen. Kako bi se osiguralo da rad međunarodne ekspertske grupe u Kini bude uspešan i da bi se izvršile potrebne procedure i relevantni konkretni planovi, obe strane moraju još da razgovaraju o tome“, rekla je Hua

Timu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koji treba da istraži poreklo kovid-19 virusa u kineskom gradu Vuhan, ranije je zabranjen ulazak u Kinu.

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus izjavio je juče da je veoma razočaran što kineski zvaničnici nisu završili dozvole za dolazak tima stručnjaka SZO u Kinu radi ispitivanja porekla kovid-19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.