U trendu

Kina planira da umanji uslove za karantin za inostrane putnike

PEKING – Kina planira da umanji uslove za karantin za putnike iz inostranstva, preneo je danas Rojters.

Agencija navodi da ti planovi predstavljaju nastavak popuštanja izuzetno strogih mera protiv virusa kovid19 u Kini, poznatih i kao „nula kovida“.

Kina je počela da popušta sa strogom politikom nultog kovida i zaključavanja krajem novembra, pod pritiskom uličnih protesta u Pekingu i nekim drugim kineskim gradovima.

Zdravstveni stručnjaci se slažu u procenama da Kinu narednih meseci očekuje talas novozaraženih i preminulih od virusa korona, pre svega među starijom populacijom.

Ranije ovog meseca Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je zabrinuta zbog porasta broja zaraženih kovidom-19 u Kini i apelovala da se uloži napor na vakcinaciju rizičnih grupa stanovništva.

Rojters je ranije preneo da Nemačka vlada želi da se mogućnost vakcinacije Fajzerom u Kini nemačkih građana proširi i na ostale strance koje žive u zemlji, pa i na same državljane Kine.

Peking je od početka izbijanja epidemije korona virusa inisistirao na tome da se građani Kine vakcinišu isključivo Sinovakom i drugim vakcinama proizvedenim u Kini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.