U trendu

Kina poziva članice G7 da se ne mešaju u unutrašnju politiku drugih zemalja

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Vang Venbin pozvao je zemlje članice G7 da se koncentrišu na svoje sopstvene probleme, da odbace hladnoratovski mentalitet i ideološke predrasude i prestanu da se mešaju u unutrašnje poslove drugih zealja.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije Vang je time reagovao na zajedničko saopštenje ministara spoljnih poslova zemalja G7, nakon sastanka u Japanu, a koje se tiče pitanja Tajvana, Istočnog i Južnog kineskog mora, Sinđijanga i Tibeta.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), Vang je naglasio da se članice G7 grubo mešaju u unutrašnje poslove Kine i zlonamerno je kritikuju.

„Zajedničko saopštenje pokazuje aroganciju, predrasude i namernu želju da se blokira i obuzda
Kina. Žalimo zbog toga i odbacujemo njihove tvrdnje i uputili smo odlučan demarš domaćinu Japanu”, istakao je Vang.

Dalje je kazao da je Tajvan kineska teritorija, da je politika jedne Kine osnov mira i stabilnosti dve obale Tajvanskog moreuza.

Pitanja u vezi sa Hongkongom, Sinđijangom i Tibetom su unutrašnji poslovi Kine, nijedna strana sila se ne sme mešati u ove poslove na bilo koji način ili pod bilo kojim izgovorom, naveo je. 

„Kada je reč o situaciji u Južnom i Istočnom kineskom moru, sada je uglavnom stabilna, a odgovarajuće zemlje treba da pošutuju napore zemalja u regionu i zadrže mir i stabilnost“, zaključio je Vang.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.