U trendu

Kina predstavila plan za buduća istraživanja dubokog svemira

Kina će sprovesti više misija istraživanja dubokog svemira u narednih 10 do 15 godina, rekao je Vu Veiren, glavni projektant kineskog programa istraživanja Meseca i član Kineske akademije inženjeringa.

Vu je u nedavnom intervjuu rekao da je Kina planirala četvrtu fazu svog programa istraživanja Meseca, uključujući Čhang’e-6, Čang’e-7 i Čang’e-8, prenela je Sinhua.

Među njima, Čang’e-6 je postavljen da prikupi uzorke sa druge strane Meseca i vrati ih na Zemlju. Ako uspe, biće to prvi put da čovečanstvo ostvari takvu misiju, rekao je Vu.

„Čang’e-5 je izvukao 1.731 gram lunarnog tla sa bliže strane Meseca. Nadamo se da će Čang’e-6 prikupiti više uzoraka sa udaljene strane, kako bi postigao cilj od 2.000 grama“, rekao je on.

Kada je reč o drugim lunardnim misijama, Čang’e-7 će sleteti na južni pol Meseca i imati prelet za traženje vode u pećinama na južnom polu Meseca gde nikada nema sunčeve svetlosti, rekao je glavni projektant.

Čang’e-8, koji će biti lansiran oko 2028. godine, činiće osnovu za naučnoistraživačku stanicu na južnom polu Meseca sa Čang’e-7, rekao je Vu i dodao da će stanica uključivati lunarni orbiter, lender, rover, leteće vozilo i više naučnih instrumenata.

„Nadamo se da ćemo sarađivati sa drugim zemljama kako bismo do 2035. godine izgradili međunarodnu lunarnu naučnoistraživačku stanicu i realizovali zajednički projekat, zajedničko istraživanje, razmenu naučnih podataka i zajedničko upravljanje stanicom“, rekao je Vu.

Prema njegovim rečima, Kina proučava izvodljivost izgradnje internet komunikacija na Mesecu kako bi integrisala relej podataka, navigaciju i daljinsko detektovanje, za koje se očekuje da će postići efikasno upravljanje lunarnim sondama.

Govoreći o malim nebeskim telima, Vu je rekao da Kina planira da uzme uzorke asteroida u narednih 10 do 15 godina i da se sprema da izvrši odbrambenu misiju planete koja će imati sveobuhvatan plan za otkrivanje, rano upozoravanje i skretanje malih nebeskih tela koja predstavljaju potencijalne pretnje za Zemlju.

U međuvremenu, Kina takođe planira da preuzme uzorke sa Marsa i sprovede međuplanetarna istraživanja Jupitera i Urana. Istraživanje Sunca i slanje sonde na ivicu Sunčevog sistema su takođe u razmatranju, rekao je Vu.

„Takođe ćemo razviti raketni nosač za veliki teret sa potiskom pri poletanju od oko 4.000 tona, za slanje astronauta na Mesec i Mars“, dodao je Vu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar