U trendu

Kina uvela sankcije Trampovim zvaničnicima

Kina je uvela sankcije za tridesetak zvaničnika administracije dojučerašnjeg predsedika SAD Donalda Trampa, medju kojima je i bivši državni sekretar Majk Pompeo.

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je tim pojedincima koji su ozbiljno narušili suverenitet Kine, kao i njihovim porodicama, zabranjen ulazak u kontinentalni deo Kine, Hongkong i Makao, prenela je dans Kineska medijska grupa (CMG).

Njima, kao i kompanijama i institucijama povezanim sa njima takodje je ograničeno poslovanje sa Kinom.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine je obrazložilo da su „proteklih nekoliko godina neki antikineski političari u SAD, iz sopstvenih sebičnih političkih interesa i predrasuda i mržnje prema Kini, planirali, promovisali i izveli niz sumanutih poteza, zanemarujući  interese kineskog i američkog naroda“. Oni su se, dodaje se,“ozbiljno umešali u unutrašnje poslove Kine i naneli štetu kineskim interesima, što je povredilo osećanja kineskog naroda i ozbiljno narušilo kinesko-američke odnose“.

Pored Majka Pompea, medju 28 pojedinaca kojima je kineska vlada uvela sankcije, „odlučna da brani nacionalni suverenitet, bezbednost i razvojne interese“ nalaze se i Piter Navaro, Robert O’Brajan, Metju Potinger, Aleks Azar, Kejs Krač, Keli Kraft, Džon Bolton, Stiv Benon i drugi zvaničnici Trampove administracije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar