U trendu

Kina: Vise od 1.500 novih slucajeva korone, najvise od 2020

PEKING – Kina je za poslednja 24 sata registrovala više od 1.500 novih lokalnih infekcija kovid-19, najviše još od izbijanja epidemije početkom 2020. godine,a zbog širenja omikron soja više gradova širom zemlje dodatno je pooštrilo mere.

Ukupno je prijavljeno 588 slučajeva sa simptomima infekcije od kojih je 476 lokalno prenošeno, saopštila je Državna zdravstvena komisija, uključujući i pet osoba koje su prvobitno klasifikovane kao asimptomatske i koje su kasnije razvile simptome, prenosi Rojters.

Kina je u petak registrovala i 1.048 asimptomatskih infekcija, a koje ova zemlja posebno vodi, u odnosu na 703 dan ranije.

Nekoliko gradova je preduzelo mere kao što su otkazivanje javnih događaja, pokretanje masovnog testiranja i prelaženje u školama na onlajn nastavu.

Provincija Đilin, u severoistočnom delu Kine, jedna je od najteže pogođenih regiona, a lokalne vlasti su saopštile da je zbog takve siituacije smenjen gradonačelnik istoimenog grada i predsednik okruga u Čangčunu.

U ovom gradu je obustavljen rad svih preduzeća osim prioritetnih službi, a za oko 9 miliona stanovnika izdata je naredba da ne napuštaju svoja stambena naselja osim u hitnim slučajevima.

Na sastanku koji je sazvala vladina radna grupa, koja koordinira odgovor Kine na kovid-19, juče je saopšteno da sve lokalne vlasti moraju da pooštre mere prevencije i kontrole i da to tretiraju kao svoj glavni politički zadatak, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar