U trendu

Kina zabranila emitovanje BBC Vorld Njus, London osudio kao napad na slobodu medija

Kinesko regulatorno telo zabranilo je danas emitovanje programa britanske televizije Bi-Bi-Si Vorld Njusa (BBC World News) ocenivši da je ona svojim sadržajem „ozbiljno“ prekršila propise u zemlji.

U saopštenju se navodi da je televizija kršila princip prema kome „informacije treba da budu verodostojne i tačne“ i „da ne škode nacionalnim interesima Kine“.

„Televizija ne ispunjava zahteve da emituje u Kini kao strana televizija“, navela je kineska Uprava za radio i televiziju i dodala da neće prihvatiti zahtev BBC-ija za dozvolu za emitovanje za iduću godinu.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab osudio je danas tu odluku kineskih vlasti kao „neprihvatljiv napad na slobodu medija“.

„Kina je medju onima sa najstrožim restrikcijama na svetu u vezi slobode medija i interneta i ova najnovija mera će samo da naškodi reputaciji Kine u očima sveta“, ocenio je Rab u tviter poruci.

Portparolka BBC-ija rekla je da su razočarani što su kineske vlasti odlučile da preduzmu tu meru.

„BBC je medjunarodni informacioni kanal, najpouzdaniji na svetu. On pokriva teme iz celog sveta na pošten, nepristrasan način i bez straha ili favorizovanja nekoga“, rekla je ona.

Agencija AP prenosi da je zabrana BBC-ija, izgleda uzvratna mera posle ukidanja dozvole za emitovanje u Britaniji kineskoj satelitskoj televiziji na engleskom jeziku CGTN. Britanski regulator je ukinio dozvolu kineskoj televiziji 4. februara pozivajući se na njene veze sa vladajućom Komunističkom partijom Kine, izmedju ostalih razloga.

Posle te odluke Kina je navela da je to uradjeno iz političkih razloga i da Kina sebi ostavlja pravo da odgovori da zaštiti prava i interese kineskih medija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.