U trendu

Kina zvanično usvojila zakon o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu

Kina je danas zvanično usvojila kontraverzni zakon kojim će u Hongkongu biti formiran biro za istraživanje i procesuiranje krivičnih dela koja se smatraju pretnjom po nacionalnu bezbednost.

Jedini predstavnik Hongkonga u Stalnom odboru Nacionalnog narodnog kongresa Kine Tam Jiu-Čung potvrdio je danas novinarima da je zakon usvojen.

Rekao je da zakon ne uvodi smrtnu kaznu, ali nije dao više detalja poput toga da li se zakon može primjenjivati retroaktivno, piše AP.

„Nadamo se da će zakon služiti da na odgovarajući način spreči ljude da prave probleme. Ne dozvolimo da Hongkong bude orudje za podelu zemlje“, rekao je Tam.

Stalni odbor Nacionalnog narodnog kongresa Kine jednoglasno je danas izglasao i potvrdio usvajanje zakona o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu, preneli su danas mediji u tom gradu.

Cilj zakona je suzbijanje subverzivnih, secesionističkih, terorističkih i stranih intervencija u gradu nakon višemesečnih antivladinih protesta prošle godine.

Kritičari smatraju da je ovaj zakon napad na princip „jedna zemlja, dva sistema“, u okviru kojeg je Kina obećala Hongkongu visok stepen autonomije i sloboda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.