U trendu

Kineski ambasador u EU: Moguće posete Fon der Lajen i Mišela Pekingu

BRISEL – Kineski ambasador u Evropskoj uniji Fu Cung izjavio je da bi predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel mogli da posete Kinu u prvoj polovini 2023. godine, objavio je kineski „Global tajms“.

Pripreme za posetu lidera EU su u toku, a očekuje se da uskoro počnu „vrlo česte, obostrane posete na visokom nivou“ između EU i Kine, dodao je Fu, navodi Rojters.

Dve strane imaju različite poglede na rat u Ukrajini, a diplomate EU kritikuju odbijanje Kine da nazove konflikt „invazijom“, kao i to što Peking ne poziva Rusiju da se povuče sa ukrajinske teritorije.

Fu je u intervjuu za „Global tajms“ rekao da je ljutnja EU usmerena ka Kini „totalno iracionalna“ i da Peking ne želi probleme sa evropskim blokom.

Nakon što je kinesko ministarstvo spoljnih poslova objavilo u petak dokument u kojem je izrazilo stav Pekinga po pitanju rata u Ukrajini, glavni predstavnik EU u Kini Horhe Toledo rekao je da su delovi dokumenta zabrinjavajući.

„Nigde se ne pominje agresor, što je čudno, jer je očigledno da postoji agresor i da se odvija agresija, protivpravna i neisprovocirana. Tako da je to veoma zabrinjavajuće“, rekao je Toledo novinarima.

Fu je u decembru izjavio da je rat u Ukrajini stavio Kinu u nezgodnu poziciju po pitanju odnosa sa EU, nakon što je Mišel tokom puta u Peking početkom decembra apelovao na kineskog predsednika Si Đinpinga da iskoristi svoj uticaj na Rusiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.