U trendu

Kineski izaslanik u UN: Snabdevanje oružjem neće doneti mir Ukrajini

Kineski izaslanik upozorio je u Savetu bezbednosti UN da isporuka oružja Ukrajini neće doneti mir.

Više od šest meseci nakon izbijanja ukrajinske krize, žestoke borbe i dalje besne, a sve više oružja i municije stiže na bojno polje, što stvara zabrinjavajuće izglede za produženi i prošireni sukob, rekao je Geng Šuang, zamenik stalnog predstavnika Kine u Ujedinjenim nacijama, prenosi Sinhua.

Od početka krize, Kina je dosledno naglašavala da snabdevanje oružjem neće doneti mir i da će dolivanje ulja na vatru samo komplikovati problem. Teška realnost i humanitarne posledice poslednjih šest meseci su to u potpunosti pokazale, rekao je on u četvrtak na sastanku Saveta bezbednosti UN o Ukrajini.

Podjednako zabrinjava i scenario da velika količina oružja i municije padne u pogrešne ruke, izazivajući beskrajne nevolje i stvarajući bezbednosne rizike u Ukrajini i širem regionu. Relevantni negativni uticaji su već počeli da se pojavljuju, rekao je kineski izaslanik.

„Kina je uvek smatrala da su dijalog i pregovori najrealističniji i najizvodljiviji način za rešavanje krize. Samo traženjem zajedničke, sveobuhvatne, kooperativne i održive bezbednosti može postojati dugoročna stabilnost i bezbednost u Evropi i ostatku sveta”, naveo je.

Ukrajinska kriza je još jednom na brutalan način dokazala da vođenje politike moći, traženje apsolutne sigurnosti, opsednutost vojnom moći i stvaranje podela i konfrontacije ne mogu doneti mir i stabilnost, kao ni pomirenje i spokoj. Sve zainteresovane strane treba da ostanu u kontaktu i komunikaciji i da ostave prostor za diplomatske pregovore, kako bi se stvorili uslovi za političko rešenje i što pre prekinula neprijateljstva, dodao je on.

Po pitanju Ukrajine, Kina je oduvek verovala da treba poštovati suverenitet i teritorijalni integritet svih država, slediti ciljeve i principe Povelje UN, ozbiljno shvatati legitimne bezbednosne brige svih zemalja i da svaki napor koji doprinosi mirnom rešavanju krize treba podržati. Kina će nastaviti da stoji na strani mira, na strani dijaloga i na strani čovečanstva i igraće konstruktivnu ulogu u pravilnom rešavanju ukrajinske krize, rekao je Geng.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.