U trendu

Kineski kapital i srpske ideje za vrhunske rezultate

SJAMEN – Kompanije iz Srbije, koje učestvuju na najvećem kineskom sajmu investicija i trgovine CIFIT 2019, očekuju da će postati vidljivije na tržištu te zemlje i da će uspostaviti i produbiti saradnju sa kineskim investitorima.

Predstavnici srpske privrede, naime, uvereni su da sa kineskim kapitalom i tehnologijama i srpskim idejama mogu da se postignu vrhunski rezultati.

Među 20 srpskih kompanija koje se promovišu u Kini su i Putevi Srbije, a njihov predstavnik Darko Savić kaže da je učešće na CIFIT-u važno za to preduzeće pre svega jer je to prilika da se upoznaju sa novim tehnologijama.

„Ono što Kina nudi, a što može da se implementira u Srbiji je fascinantno“, rekao je Savić za Tanjug i dodao da u Putevima Srbije očekuju da će njihovo pojavljivanje na sajmu u Kini dovesti do saradnje sa kineskom kompanijom Huavej, gde, kako je naveo, vide mogucnost primene njihove ITS tehnologije i sistema za video nadzor na autoputevima.

Boljem plasmanu na kineskom tržištu nadaju se i u Trajal korporaciji, koja već sarađuje sa pojedinim kompanijama iz Kine poput Ziđina, kazala je predstavnica te kompanije Sonja Veselinović i navela da Trajal’ snabdeva RTB Bor eksplozivom koji je neophodan u rudarskoj industriji.

„Nadamo se da ćemo na osnovu toga, ali i učešća na ovom sajmu, uspostaviti saradnju i sa drugim kineskim kompanijama u okviru proizvodnog programa Trajala“, rekla je Veselinović.

Na srpskom paviljonu na CIFIT-u predstavio se i Institut za fiziku čiji istraživači veruju da mogu u Kini da pronađu partnera u oblasti solarne, odnosno zelene energije.

Đorđe Jovanović iz Instituta za fiziku kaže da je reč o vrhunskoj tehnologiji koja može da doprinese ne samo razvoju srpskog društva, nego i Balkana, ali i šireg regiona.

„Mi imamo svestske rezultate, ali nam nedostaje druga dimenzija, odnosno da realizujemo sve što smislimo u laboratoriji. A u Kini smo dobrodošli, pozivaju nas da sarađujemo. Oni imaju znanje i kapital, a sa našim idejama i pameću možemo da ostvarimo vrhunske rezultate ne samo u domenu nauke, nego i solarne energije“, kazao je Jovanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.