Kineski MIP pozvao na razgovor britansku ambasado. u Pekingu

PEKING – Kinesko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je danas da je pozvalo britansku ambasadorku u Pekingu Karolin Vilson da bi joj izrazilo nezadovoljstvo zbog neprimerenog članka u kome je branila nedavno izveštavanje stranih medija o Kini.

Članak Karoline Vilson na kineskom jeziku postavljen je na zvaničnom VeČet nalogu britanske ambasade u Pekingu prošle sedmice, usred ionako napetih odnosa izmedu Velike Britanije i Kine po pitanjima poput Hongkonga, Sinkjanga i medija, preneo je Rojters.

U članku, ona je pokušala da objasni zašto kritike stranih medija kineske vlade ne znače da odgovorni novinari ne vole Kinu, već u stvari deluju u dobroj veri i igraju aktivnu ulogu u praćenju delovanja vlade.

U saopštenju o pozivu na razgor Vilsonove, kinesko
Ministarstvo spoljnih poslova navelo je da se kineska vlada i ljudi nikada nisu suprotstavljali stranim medijima, već onima koji šire lažne vesti kako bi napali Kinu i njenu vladajuću Komunističku partiju pod parolom slobode štampe i slobode govora.

Ceo članak je pun arogancije „predavača“ i ideološke predrasude… i ozbiljnoj u suprotnosti sa statusom diplomata, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.