U trendu

Kineski premijer traži nove razgovore o nuklearnom programu Severne Koreje

Premijer Kine Li Kećijang pozvao je danas na nove razgovore radi smanjivanja tenzija na Korejskom poluostrvu pred predstojeću posetu regionu američkog državnog sekretara Reksa Tilersona od koga se očekuje da će se najviše baviti nuklearnim i raketnim programom Severne Koreje.

Li je na godišnjoj konferenciji za novinare rekao da Kina snažno podržava rezolucije UN koje Severnu Koreju guraju ka prestanku nukleranog programa i da je „potpuno poštovala“ ekonomske sankcije Pjongjangu.

On je potvrdio porast tenzija na Korejskom poluostrvu i u severnoistočnoj Aziji uopšte, rekavši da bi bilo kakav konflikt bio katastrofalan za sve strane.

„Tako da se nadamo da će sve zaintersovane strane raditi zajedno da deeskaliraju situaciju, vrate se na put dijaloga, kao i na pronalaženju prigodnih rešenja“, rekao je Li.

Kina je najvažniji diplomatski i ekonomski saveznik Pjongjanga i suočava se sa sve većim pritiskom SAD da upotrebi svoj uticaj kako bi se obuzdali koraci Severne Koreje, koje SAD smatraju provokativnim.

Kina već dugo poziva na nastavak razgovora o denuklearizaciji, koji su obustavljeni nakon što se 2009. godine Severna Koreja povukla iz njih i kaže da je njen uticaj na Pjongjang ograničen.

Ipak, Peking je prošlog meseca suspendovao uvoz uglja iz Severe Koreje do kraja godine, što predstavlja udarac na budžet Kim Džong Una.

Tilerson u Peking stiže u subotu, nakon posete Japanu i Južnoj Koreji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar