U trendu

Kinezi moraju da sačekaju politiku drugog deteta

Kina nastavlja sa sprovođenjem „politike jednog deteta“ dok zvanično ne stupe na snagu nova pravila kojima se parovima dozvoljava da imaju dva deteta, saopštio je najviši kineski organ za planiranje porodice.

Nakon što je vladajuća Komunistička partija prošle nedelje najavila da će Peking ukinuti „politiku jednog deteta“, čeka se da parlament i zvanično to odobri tokom godišnjeg zasedanja u martu, prenosi Rojters.

Oko 90 miliona porodica je potencijalni kandidat za sprovođenje politike drugog deteta, koja može da doprinese rastu populacije u toj zemlji na oko 1.45 milijarde ljudi do 2030. godine, navode iz komisije za planiranje dodajući da je Kina krajem prošle godine imala 1.37 milijarde stanovnika.

Parovi u Kini koji žele drugo dete moraće da sačekaju i izmene odgovarajućih zakona na lokalu, u protivnom bi i dalje mogli da budu kažnjeni, upozoravaju stručnjaci.

Pokretanje nove politike mora da bude u skladu sa zakonima o planiranju porodice, pa će se rođenje drugog deteta pre nego što određene odredbe ne stupe na snagu smatrati nelegalnim, piše „Čajna dejli“.

Direktor Centra za populaciju i istraživanje razvoja Đang Vejping izjavio je da će neophodne mere utvrditi narodni kongresi ili njihovi odbori u provincijama, autonomnim oblastima ili opštinama.

Narodni kongres na lokalnom nivou ili njegov odbor revidiraće lokalne propise ili doneti nove uz podršku i vođstvo Komisije za nacionalno zdravlje i planiranje porodice, dodao je Đang.

Kina je pre četiri dana najavila ukidanje kontroverzne „politike jednog deteta“, koja je uvedena 1979. godine, kako bi se smanjila stopa nataliteta i usporio rast broja stanovnika.

Nakon višedecenijske primene, ta mera je, međutim, uzrokovala zabrinutost zbog sve veće prosečne starosti populacije.

Zamenik direktora kineske Komisije za nacionalno zdravlje i planiranje porodice Vang Pejan izneo je procenu da će sa novom politikom broj novorođenčadi u narednim godinama porasti i da očekuje „rekord od više od 20 miliona novorođenih beba“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.