U trendu

Kiparski predsednik otkazao sastanak sa Lavrovom u Njujorku

NIKOZIJA – Kiparski predsednik Nikos Anastasijades otkazao je zakazani sastanak sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u Njujorku, nakon što su se šefovi diplomatija EU složili da uvedu nove sankcije Rusiji, saopštili su iz kiparske vlade.

Planirano je da se njih dvojica sastanu na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u toku jučerasnjeg dana, prenosi Rojters.

„U očekivanju odluka EU, usledile su smernice iz Brisela da se izbegnu bilateralni sastanci sa Rusijom“, saopštio je portparol kiparske vlade Marios Pelekanos.

Kiparski ministar inostranih poslova Joanis Kasulidis ranije je učestvovao na sastanku ministara inostranih poslova EU na marginama zasedanja u Njujorku.

Kipar, koji je član EU, ima bliske političke i ekonomske veze sa Moskvom, ali sledi odluke Brisela o uvođenju sankcija Rusiji kao odgovor na rat koji vodi u Ukrajini.

Ministri spoljnih poslova članica Evropske unije saglasili su juče na neformalnom vanrednom sastanku u Njujorku, na marginama Generalne skupštine UN, da nastave sa novim sankcijama protiv Rusije i pružanjem pomoći Ukrajini, saopštio je visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj, nekoliko sati nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin naredio delimičnu mobilizaciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar