U trendu

Kirbi: Ambasadoru RUS rečeno da Moskva mora biti opreznija u međunarod. prostoru

VAŠINGTON – Američki zvaničnici rekli su ruskom ambasadoru u SAD Anatoliju Antonovu da Moskva mora da bude opreznija kada njeni avioni u međunarodnom vazdušnom prostoru lete blizu „američkog vlasništva“, izjavio je portparol Bele kuće Džon Kirbi.

SAD preduzimaju mere kako bi osigurale da dron koji je oboren iznad Crnog mora ne padne u pogrešne ruke, rekao je visoki zvaničnik Bele kuće u intervjuu za Si-En-En (CNN).

„Ne ulazeći previše u detalje, ono što mogu da kažem je da smo preduzeli korake da zaštitimo našu imovinu u odnosu na taj konkretni dron – tu konkretnu letilicu. I to je vlasništvo Sjedinjenih Američkih Država“, kazao je Kirbi.

On je rekao da SAD ne žele da se iko dokopa drona osim njih.

Upitan da li će SAD pokazati dokaze koji potkrepljuju njihov izveštaj o tome šta se dogodilo, s obzirom na poricanje Rusije, Kirbi je primetio da SAD „razmatraju pojedine slike kako bi odlučili da li bi bilo šta od toga moglo biti prikladno“ za javno objavljivanje, ali je rekao da za sada nisu donete bilo kakve odluke.

On je, takođe, odbacio demanti ruskog Ministarstva odbrane.

„Očigledno odbijamo poricanje Rusa i mislim da bi bilo ko, posle godinu dana, trebalo da uzme sa velikim rezervom sve što Rusi kažu o tome šta rade u i oko Ukrajine“, rekao je on.

Kirbi je istakao da je pozivanje na razgovor ruskog ambasadora u SAD Anatolija Antonova u Stejt department „jedna od prednosti otvorenih diplomatskih linija“, rekavši da su na sastanku američki zvaničnici izneli ambasadoru „veoma značajne i stvarne brige zbog nebezbednog i neprofesionalnog ponašanja ruskih pilota“.

On je ponovo osudio incident, upozoravajući na neposredne i šire implikacije.

„Svakako ne želimo da ovaj rat eskalira dalje od onoga što je već učinio ukrajinskom narodu“, naglasio je Kirbi, nazvavši to „neprikladnim, nebezbednim, neprofesionalnim ponašanjem ruskih pilota“.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je juče da je američka bespilotna letelica MQ-9 pala u Crno more zbog oštrog manevra, kao i da ruski lovci na američku letelicu nisu otvorili vatru, niti su imali bilo kakav kontakt sa njom.

U saopštenju je navedeno da je američka letelica narušila granice područja režima za korišćenje vazdušnog prostora iznad Crnog mora, zbog čega su ruski borbeni avioni poslati da je presretnu.

Kako navodi Ministarstvo, dron sa isključenim transponderima leteo je u pravcu ruske granice u regionu Krima, prenele su RIA Novosti.

U saopštenju je navedeno da je američki dron usled oštrog manevrisanja nekontrolisano leteo, izgubio visinu i pao u vodu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar