U trendu

Kirbi: Pratimo vesti o zarobljavanju Amerikanaca u Ukrajini

VAŠINGTON – SAD prate izveštaje o zarobljavanju dvojice bivših američkih vojnika kod Harkova, rekao je koordinator za strateške komunikacije Nacionalog saveta bezbednosti Džon Kirbi, navodeći da ne može da potvrdi tačnost tih izveštaja.

„Ako je to istina, uradićemo sve što je u našoj moći da ih bezbedno vratimo kući“, rekao je Kirbi u sredu novinarima i podsetio Amerikance da vlada savetuje da se ne ide u Ukrajinu da bi se učestvovalo u ratnim dejstvima, prenosi TAS S.

Dvojicu američkih državljana, Roberta Drukija (39) i Endija Hjuina (27), koji su obojica iz Alabame a borili su se na strani Ukrajine, zarobile su ruske snage prošle nedelje na periferiji Harkova, javio je ranije britanski Dejli mejl.

Njih dvojica su kao pripadnici desetočlanog odreda koji je branio Harkov prošle nedelje upali u rusku zasedu, rekao je jedan od njihovih drugova.

„Bili smo u misiji i raspolagali smo lošim informacijama. Rusi su došli sa dva tenka T72, nekoliko BMP3 (borbena oklopna vozila) i oko 100 pešadinaca. Sačekao ih je samo naš desetočlani odred“, rekao je neimenovani borac.

Prema njegovim rečima, Druki i Hjuin su onesposobili jedan ruski tenk granatom, ali su se izgubili u magli uzvratne vatre.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.