U trendu

Kirgistan: Saveznici predsednika Žaparova vode na izborima

BIŠKEK – Partije koje podržavaju kirgistanskog predsednika Sadira Žaparova ubedljivo vode na danas održanim parlamentarnim izborima u toj zemlji, pokazuju preliminarni rezultati kirgistanske Centralne izborne komisije.

Prema podacima CIK-a, na osnovu prebrojanih glasova sa 90 odsto biračkih mesta, šest stranaka, od kojih je samo jedna opoziciona, osvojile su više od pet odsto glasova, koliko je potrebno za ulazak u parlament, prenosi TAS S.

Kako navodi, partiji Ata-Žurt pripalo je najviše, 16,86 odsto glasova, a prag je prešlo još pet partija, kao i opoziciona stranka Butun Kirgistan.

Rojters navodi da je Butun Kirgistanu pripalo 6,8 odsto glasova, a da su ostali glasovi pripalli strankama naklonjenim predsedniku Žaparovu.

Izbori su održani godinu dana nakon nasilne promene vlade u ovoj bivšoj članici Sovjetskog Saveza.

Žaparov (52), koji je došao na vlast u januaru nakon protesta kojim je smenjen njegov prethodnik, ranije je rekao da očekuje da će učvrstiti vlast nakon izbora, podseća AP.

Kirgistan, zemlja od 6,5 miliona građana, koja se graniči sa Kinom, članica je ekonomskih i bezbednosnih saveza u kojima vodeću ulogu ima Rusija.

U Kirgistanu se nalazi i ruska vazduhoplovna baza, a ova država zavisi i od finansijske pomoći Moskve.

Žaparov je održavao tradicionalno bliske odnose Kirgistana sa Rusijom i odbacio sugestije da se SAD dozvoli da naprave vojnu bazu u zemlji, pored postojeće ruske vojne baze.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.