U trendu

Kislicja: Rusija iznosi neistine o preuzimanju nuklearke

NJUJORK – Ukrajinski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Sergej Kislicja optužio je danas Rusiju da iznosi neistine o preuzimanju najveće nuklearne elektrane u zemlji i upozorio da će hiljade ljudi koji žive u blizini biti ugrožene ako se poremeti njen rad.

„Hiljade ljudi, uključujući civile, koji trenutno nisu u mogućnosti da se evakuišu iz oblasti u blizini postrojenja, zbog granatiranja i borbi koje su u toku, biće ugroženi“, rekao je Kislicja na hitnom sastanku Saveta bezbednosti UN, prenosi Rojters.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja, međuti, izjavio je da bezbednost energoblokova nuklearke u Zaporožju ničim nije ugrožena, a preneo je Sputnjik.

„Prema ocenama rukovodstva Agencije za atomsku energiju, navedenim u saopštenju od 4. marta, rad nuklearke nastavlja se normalno, bezbednost šest energoblokova ništa ne ugrožava“, rekao je ruski ambasador na sednici Saveta bezbednosti UN.

Generalni direktor Međunarodne agencija za atomsku energiju (IAEA) Rafael Marijano Grosi rekao je da je „projektil“ pogodio zgradu pored bloka od šest reaktora u najvećoj ukrajinskoj nuklearnoj elektrani, da je izazvao požar, ali da nije zaustavio funkcionisanje nuklearke, mada je naglasio da nije normalno to što vojne snage kontrolišu objekat.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.