Knežević u parlamentu: Žvela Srbija i nek je večna CG!

PODGORICA – Završnu reč u skupštinskoj raspravi o izboru nove crnogorske vlade poslanik DF-a Milan Knežević je završio sa: „Živela Srbija i nek je večna Crna Gora“.

Završnu reč Knežević je počeo porukom:“Srećna vam sloboda“, ali je dodao da nije siguran da će do kraja mandata ovog saziva skupštine svi biti u mogućnosti da kažu da su slobodni.

Istakao je da je DF zajedno sa SPC, kanonski nedeljivom, i zajedno sa počivšim patrijarhom Irinejom i mitropolitom Amfilohijem, dao najveći doprinos veličanstvenoj pobedi na avgusovskim parlamentarnim izborima.

Na tim izborima se, kazao je Knežević, ostvarila veličanstvena ideja za koju je DF izgarao tri decenije, prolazili golgotu u proteklom vremenu kada su hapšeni, proganjani, procesuirani i kada su njihove porodice prolazile pakao.

„Ako neko misli da je ovim predlogom sastava vlade doveo DF pred svršen čin, napravio je kapitalnu istorijsku grrešku“, poručio je Knežević i dodao da je snaga DF bila i u tome kada je Andrija Mandić sa prvog mesta na listi prešao na 81. i kada je on poklanjao poslanički mandat, jer je verovao u pobedu i trajne vrednosti okupljanja i objedinjavanja opozicije.

Knežević je kazao da je odsanjao svoj ljudski i istorijski san.

„Optuživali su nas da želimo fotelje, govorili su da je jeres da kada neka partija pobedi bude u vlasti, a oni koji u nas optuživali za to, uzeli su te fotelje“, rekao i dodao da su i pripadnici DF-a mogli danas biti u tim foteljama da su, kako je rekao, primenili malo „ideološke gimnastike“.

Poručio je da će Krivokapić imati njihovu podršku, ako odmah suspenduje i povuče antipravoslavni Zakon o slobodi veroispovesti, ako se bude obavezao da će organizovati popis stanovništva naredne godine na kojem „ćemo se nacionalno i verski bez pritisaka izjasniti“, te da će podržati zakon o tužilaštvu, ali bez bilo kakvih razgovora sa tužiocem Milivojem Katnićem.

Krivokapić će, kazao je, imati podršku i ako se izabere Sudski savet, donese zakon o dvojnom državljanstvu, ekonomskim povezivanjem sa bratskom Srbijom, podrži Inicijativa „mini Šengen“ i, kako je rekao, uhapsi „Mila Đukanovića pa makar on bio i predsednik UN“.

Rekao je i da sve to nisu želje DF-a već naroda koji je pobedio 30 avgusta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.