U trendu

Knut i Flekenštajn posreduju u prvoj rundi dijaloga u parlam

BRISEL, 3. oktobra ( Tanjug) – Prvi sastanak Međupartijskog dijaloga u Skupštini Srbije kome posreduje Evropski parlament održaće se 9 i 10. oktobra u Beogradu, a razgovorima će posredovati Eduard Kukan i Knut Flekenštajn, sazanje Tanjug u Briselu.

Tema dijaloga biće izborni uslovi, nadzorna tela, mediji, uloga REM i RTS, glasački spiskovi i finansiranje kampanja.

Sastanak Međupartijskog dijaloga u Skupšini Srbije 9 i 10. oktobra trebalo bi da bude prva od tri runde dijaloga u ovom formatu, koji bi se održali do kraja ove godine, a koji bi za temu imali ključna pitanja za popravljanje uslova za paralmentarne izbore u Srbiji 2020. godine.

Naredna faza dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta odnosila bi se na dugoročno popravljanje političke atmosfere, praksi i procedura u Parlamnetu Srbije, rečeno je Tanjugu u diplomatskim izvorima u Briselu.

Predlog predsedavajućeg Spoljnopolitičkim odborm Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera za prvu rundu dijaloga je da se u pet sesija razgovara o izbornim uslovima i nadzornim telima, medijima i ulozi REM i RTS, obuci glasača i transprentonosti glasačkih spiskova i finasiranju kampanja.

Na sastanke su pozvani svi lideri političkih grupa u pratnji jednog predstavnika stranke ili političkog savetnika.

U ime Evropskog parlamenta razgovorima će prisustvovati i podržavati dijalog nekadašnji parlamentarci Eduard Kukan i Knut Flekenštajan.

Tokom diskusije o svakoj od navedenih tema političke grupe će dobiti reč po alfabetskom redu u trajanju od pet minuta.

Flekenštajn i Kukan bi na kraju svake od sesija trebalo da sumiraju oblasti konsenzusa i predstave ih na kraju runde dijaloga.

Iz Evropskog parlamenta zatražili su i da sastanci budu zatvoreni za medije, a da se učesnici pridržavaju pravila da ne imenuju izvore sa razgovora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.