U trendu

Koalicija predvodjena Rijadom izvršila vazdušne napade na pobunjenike u Jemenu

Vojna koalicija predvodjena Saudijskom Arabijom objavila je danas da počinje operaciju protiv Huti pobunjenika u Jemenu vazdušnim napadima na njihovo uporište Sanu, kao odgovor na njihove napade na teritoriju Saudijske Arabije.

Zvanična saudijska novinska agencija SPA javila je da je počela vojna operacija sa napadima na Huti pobunjenikae u Sani i u drugim provincijama u Jemenu.

Od 2015. godine koalicija predvodjena Saudijskom Arabijom vjno pomaže jemenskim vladinim snagama u njihovoj borbi protiv pobunjenika.

Ovo su prvi napadi koalicije na pobunjenike u više meseci, a izvode se posle objave koalicije da je u Saudijskoj Arabiji presrela 10 dronova koje su protiv Saudijske Arabije danas lansirali jemenski pobunjenici, u eskalafciji napada ne saudijsku teritoriju.

Niko nije preuzeo odgovornost za slanje dronova ali je saudijska agencija SPA za to optužila Hutije koji su poslednjih nedelja više puta gadjali Saudijsku Arabiju i prete joj novim napadima.

Prema koaliciji dronovi su poslati na „civilne“ mete, navela je agencija SPA ali nije precizirala koja su mesta bila gadjana.

Vazdušni udari izazvali su velike stubove dima u Sani, preneli su izveštači Frans presa.

Huti su javili da je bilo sedam vazdušnih udara na Sanu.

Koalicija je posle vazdušnih napada na Sanu saopštila da je ciljanje civila u Saudijskoj Arabiji „crvna linija“ preko koje se ne može preći.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar