U trendu

Koalicioni sporazum nove nemačke vlade i o Zapadnom Balkanu

BERLIN – U koalicionom sporazumu tri stranke koje će, na čelu sa Olafom Šolcom formirati novu vladu Nemačke, izražava se podrška evropskim integracijama Zapadnog Balkana.

U sporazumu socijaldemokrata, zelenih i liberala, napisanom na 177 stranica, u delu koji se odnosi na ovaj region, ističe se da buduća vladajuća koalicija podržava proces pristupanja Evropskoj uniji regiona Zapadnog Balkana, kao i „za to neophodne reforme radi ispunjavanja Kopenhaških kriterijuma“.

„U ovim okvirima jačaćemo civilno društvo i podržati dalje korake ka približavanju“, navodi se u sporazumu koji je objavio je „Špigl“.

Stranke nove nemačke koalicije smatraju da Albanija i Severna Makedonija treba da otvore prva poglavlja o približavanju EU, da treba usvojiti viznu liberalizaciju za Kosovo i nastaviti pristupni pregovori sa Crnom Gorom i Srbijom.

Navodi se, takođe, da nova nemačka koalicija podržava dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine uz posredovanje EU, kao i napore radi postizanja trajnog mira u Bosni i Hercegovini zasnovanih na očuvanju teritorijalnog integriteta i prevazilaženju etničkih podela.

Paralelno sa pristupnim pregovorima, Evropska unija mora da poboljša svoje kapacitete za prihvatanje novih članica, navodi se u delu sporazuma koji govori o Zapadnom Balkanu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar