U trendu

Kočan: SRB može i dalje da očekuje snažnu podršku SLO

LJUBLJANA – Srbija nakon slovenackih izbora može i dalje da očekuje snažnu podršku Slovenije vezanu za evropske integracije, ocenio je danas Faris Kočan koji je asistent i istraživač u Centru za međunarodne odnose na Fakultetu društvenih nauka, Univerziteta u Ljubljani.

Kočan smatra da će novom premijeru Robertu Golobu prioritet biti ekonomska saradnja Srbije i Slovenije.
„Akcenat će biti na ekonomskim odnosima izmedu dveju zemljam i tu vrstu odnosa će najverovatnije prvenstveno naglašavati premier Golob, jer kao bivši menedžer Gen-I, jedne od najvecih slovenackih kompanija koja je prisutna i u jugoistocnoj Evropi, razume ekonomski potencial regiona“, naveo je Kočan i nalgasio da će u tom smislu biti zanimiljivo da li će i na koji način Slovenija podržavati inicjiativu Otvoreni Balkan.
A što se tice spoljne politike, koju će Slovenija voditi nakon izbora, kaže da će se, promeniti od biletaralnih i individualnih odnosa između pojedinačkih politickih elita prema multilateralizmu (takozvani EU okvir).

„I u tom smislu će bilo koji od potencijalnih koalicionih partnera voditi politiku prema Zapadnom Balkanu – kroz EU i politiku proširenje“, naveo je Kočan za Tanjug na pitanje kako vidi odnose Beograda i Ljubljane nakon izbora.
Kočan kaže da sve ipak verovatno jako zavisi – kao što se videlo i na primeru Njemacke – od toga ko će dobiti resor ministarstva spoljnih poslova.

„Kako navodi austrijski javni servis, ako bi resor dobili Socijaldemokrati i Tanja Fajon, koja u poslednih nekoliko godina jako aktivno radila na portfoliju Zapadnog Balkana u Evropskom parlamentu, onda bi verovatno politika Slovenija bila više normativna i bliska onoj koju vodi (šefica nemačke diplomatije Analena) Berbok“, rekao je Kočan.

Prema njegovim rečima, to znaci, da bi više pažnje stavljala na vladavinu prava i principe liberalne demokratije, kada je reč o regionu.

„Ali za bilo kakvu takvu prognozu ćemo morati da sačekamo još nekoliko meseci, a verovatno će se principi ‘nove’ slovenacke spoljne politike prema Srbiji promijeniti u tom smislu da ce Slovenija snažnije prema regionu raditi kroz strategije i okvir EU“, naveo je Kočan, odgovarajući na pitanja koliko bi na odnose Slovenije i Srbije moglo da utiče imenovanje Tanje Fajon, za ministra spoljnih poslova sto je kao mogućnpost najavio austrijski jani servis.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar