U trendu

Kocijančić: Dijalog o investicijama Kine na Zapadnom Balkanu

BRISEL – Evropska unija namerava da intenzivira dijalog sa zemljama Zapadnog Balkana kako bi objasnila prednosti finansiranja kroz velike instrumente infrastrukturnih projekata EU i istovremeno apelovala na vlasti da posebnu pažnju posvete osiguravanju ulaganja drugih partnera koji pomažu regionu da ispuni standarde EU, izjavila je portparolka EU zadužena za region Maja Kocijančić.

Prema zvaničnima podacima, EU je dala više od 11 milijardi evra za razvoj saobraćajne i energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu, a Kocijančić za Radio Slobodna Evropa objašnjava da finansiranje EU za infrastrukturu obuhvata bespovratna sredstva koja su pomešana sa kreditima sa atraktivnim kamatama.
„To je u suprotnosti sa kineskim finansiranjem, koje dolazi gotovo isključivo u obliku zajmova sa značajnim finansijskim obavezama. Stoga vlade treba da budu oprezne da ove investicije ne stavljaju ekonomiju u visoke nivoe zaduženosti što bi moglo rezultirati kontrolom transfera strateške imovine i resursa u budućnosti“, upozorila je Kocijančić.

Naglasila je da region Zapadnog Balkana ima jasnu evropsku perspektivu, kao i da deo ovog procesa podrazumeva i neophodnosti da se nadoknadi modernizacija infrastrukture u ovim zemljama.

Prema evropskim zvaničnicima, investicije u regionu moraju biti u skladu sa visokim standardima javnih nabavki i transparentnosti.

Takođe, Kocijančić poručuje da EU očekuje da partneri sa Zapadnog Balkana da ispune svoje obaveze u skladu sa njihovim Sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju (ŠP), „posebno u pogledu državne pomoći i javnih nabavki i da zaštite fiskalnu održivost svojih ekonomija i investicija“.

Podseća i da je EU daleko glavni partner regiona za trgovinu i investicije tako što 70 odsto trgovine Zapadnog Balkana je sa EU, a 60 odsto direktnih stranih investicija u regionu je iz EU.

„Suprotno tome, manje od šest odsto trgovinske i strane investicije u regionu potiče iz Kine“, poručuje ona.

Problemom kineskog finansijskog uticaja u zemljama regiona se bavila i strategija Evropske Komisije o proširenju, koja je objavljena u februaru 2018. godine.

U tom dokumentu se upozorava da je Kina povećala poslovanje i investicione aktivnosti u regionu koje mogu u principu ponuditi nove mogućnosti.

„Međutim, ove investicije često zanemaruju socijalno-ekonomsku i finansijsku održivost“, podvlači se u Strategiji Evropske Komisije.

Od 2015 godine, EU je pojačala svoju podršku razvoju povezanosti regiona sa više od 3,2 milijarde evra investicija koje su, kako se navodi, stvorile radna mesta i integrisale infrastrukturu regiona u panevropske mreže kako bi se maksimizirao ekonomski potencijal regiona i njegova konkurentnost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.