U trendu

Koja je uloga Rudija Đulijanija u aferi sa Ukrajinom?

VAĹ INGTON – Rudi Đulijani, nekadaĹĄnji gradonačelnik Njujorka koji je imao nadimak „gradonačelnik Amerike“, bivĹĄi tuĹžilac i sadaĹĄnji lični advokat Donalda Trampa, naĹĄao se u centru procedure opoziva predsednika SAD, jer se njegovo ime nekoliko puta pominje u Ĺžalbi uzbunjivača.

Anonimni uzbunjivač je u žalbi naveo da je Trampov advokat Đulijani bio ključni igrač u skandalu koji je pokrenuo proceduru opoziva američkog predsednika.

Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa pokrenule su proceduru opoziva navodeći da je Tramp zloupotrebio poloĹžaj i od ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog traĹžio političku uslugu – da istraĹži poslovanje sina njegovog potencijalnog protivkandidata DĹžozefa Bajdena.

U protekle dve godine, Đulijani se sastajao sa nekolicinom ukrajinskih zvaničnika kako bi ubedio drĹžavni vrh te zemlje da pokrene istragu o poslovanju Hantera Bajdena, koji je bio član borda ukrajinske gasne kompanije „Burisma“.

Telefonski razgovor Trampa i Zelenskog, navodi se u Ĺžalbi uzbunjivača, desio se tek posle dugogodiĹĄnjeg „terenskog rada“ Đulijanija sa ukrajinskim zvaničnicima, prenosi Glas Amerike.

Poput Trampa, i Đulijani je žustro reagovao kada je objavljena žalba uzbunjivača. Gostujući na televizijama, rekao je da je sve radio u dogovoru sa Stejt departmentom i ponovio optužbe protiv Bajdena.

„Nemoguće je da je uzbunjivač heroj, a ja ne. Ja ću biti heroj, a oni moroni kad se sve ovo zavrĹĄi“, kazao je on u intervjuu za „Atlantik“.

Đulijani je u ranijem intervjuu za „VaĹĄington post“ rekao da je razgovarao sa najmanje petoricom aktuelnih i bivĹĄih ukrajinskih tuĹžilaca o slučaju Bajden, a često je i javno iznosio svoje miĹĄljenje o tome.

Recimo, na Tviteru je pisao da je Bajden, dok je bio potpredsednik SAD, podmitio bivšeg ukrajinskog predsednika Petra Porošenka kako ne bi otpočeo istragu o poslovanju njegovog sina, ali za to nije dostavio i dokaze.

Tramp i Đulijani su prijatelji od 1989. kada je Tramp, kao investitor, podržao kandidaturu Đulijanija za gradonačelnika Njujorka.

Zauzvrat, Đulijani je jedan od, kako navodi VoA, najagresivnijih pristalica Trampa i bio je uz njega i u kritičnim situacijama, poput one kada su 2016. objavljeni audio snimci na kojima Tramp govori vulgarnosti o ženama.

Portal Politiko piše da počeci skandala koji se odvija u Vasingtonu sežu do novembra prošle godine, kada je privatni istražitelj prišao Đulijaniju, tvrdeći da ima informacije o ukrajinskom mešanju u izbore 2016.

Đulijani nije Ĺželeo da otkrije ime tog istraĹžitelja, navodeći samo da je američki drĹžavljanin i da vodi „veoma, veoma veliku istraĹžnu agenciju“.

Istražitelj mu je prišao u ime klijenta koji je želeo da prenese informacije o optužbama koje je čuo.

„Ja sam pravi uzbunjivač“, rekao je za Politiko Đulijani, tvrdeći da raspolaĹže sa dodatnim ĹĄtetnim informacijama i da bi trebalo i on da bude zaĹĄtićen.

„Ako sada budem ubijen, nećete dobiti ostatak priče“, rekao je Đulijani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĹĄalji komentar