U trendu

Kolumbija: Kadeti obučeni kao nacisti, reagovao predsednik

BOGOTA – Kolumbijski predsednik Ivan Duke osudio je postupke policijskih kadeta, koji su se obukli kao nacisti u okviru ceremonije koja je bila posvećena Nemačkoj.

Događaj kulturne razmene u čast Nemačke, koji su obeležavali studenti kolumbijske policijske akademije obučeni u nacističke uniforme, izazvao je nacionalni skandal, a reagovao je predsednik zemlje, koji je oštro kritikovao inicijativu i Ministarstvo unutrašnjih poslova, a oglasili su se i ambasade Nemačke i Izraela, prenosi BBC.

„Svako izvinjenje za nacizam je nedovoljno.Osuđujem svako javno prikazivanje koje koristi ili upućuje na simbole povezane sa onima koji su odgovorni za jevrejski holokaust“, napisao je Duke u subotu na Tviteru.

Na fotografijama sa ceremonije u policijskoj akademiji u gradu Tulua ranije ove nedelje vide se nacističke zastave i druga obeležja, dok su kadeti na njima nosili uniforme sa trakama i kukastim krstom, a jedan je takođe imao brkove po ugledu na nemačkog nacističkog vođu Adolfa Hitlera.

„Na Policijskoj akademiji Simon Bolivar u Tului organizujemo međunarodnu nedelju sa državom gostom Nemačkom. Kroz ove kulturne razmene, unapređujemo znanja naših učenika iz policije“, navedeno j zvaničnom Tviter nalogu policije, u objavi vezanoj za događaj.

Predsednik je najavio da će svi uključeni u organizovanje policijskog događaja u Tului, u zapadnoj Kolumbiji, i svi učesnici biti pozvani na odgovornost, a direktor policijske akademije je već smenjen.

Ambasadori Nemačke i Izraela pozvali su Kolumbiju da učini više na edukaciji svog stanovništva o Holokaustu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar