U trendu

Kolumbija: Vojska na ulicama i policijski čas zbog protesta

BOGOTA – Kolumbijski predsednik Ivan Duke najavio je da će poslati vojsku u zapadnu provinciju Vale del Kauka i njen grad Kali, nakon što su juče još četiri osobe poginule u antivladinim protestima.

„Od večeras počinje raspoređivanje vojne pomoći nacionalnoj policiji u Kaliju i provinciji Kauka“, rekao je u petak Duke u televizijskoj poruci, prenosi Rojters.

Dodao je i da će više od 7.000 pripadnika vojske uputiti u tu oblast, ali nije dao više detalja, a ranije je guverner Kauke najavio uvođenje policijskog časa od danas u 19 časova.

Četiri osobe su izgubile život u petak u Kaliju i njegovoj okolini u okupljanjima u kojima je desetine hiljada ljudi protestovalo i blokiralo puteve širom zemlje.

Najnovije demonstracije su nastavak onih koje su počele 28. aprila zbog najavljenih poreskoj reformi, ali su se od tada razlozi za nezadovljstvo proširili tako da uključuju veći broj zahteva prema vlastima.

Vlada je potvrdila da je od četvrtka ukupno 17 civila poginulo na protestima, a organizacije za ljudska prava kažu da su snage bezbednosti ubile još desetine, dok je smrt još dva policajca takođe ranije povezana sa demonstracijama.

Pregovori vlade i vođa protesta , među kojima su sindikalni lideri koji su formirali nacionalni štrajkački odbor, trenutno su u prekidu.

Kolumbijsko ministarstvo finansija procenjuje da su protesti i blokade puteva zemlju koštali do sada 2,68 milijardi dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.