U trendu

Kolumbijci osumnjičeni za ubistvo Moiza učestovovali u američkim vojnim obukama

Neki od osumnjičenih kolumbijskih plaćenika, koji su uhapšeni zbog sumnje da su ubili predsednika Haitija Žovanela Moiza, učestvovali su u američkim vojnim obukama i treninzima, rekao je portparol Pentagona za Glas Amerike.

„Istraga o tome traje, nećemo u ovom momentu davati više detalja“, rekao je za Vašington post pukovnik Ken Hofman.

Prema navodima Pentagona, Sekretarijat za odbranu organizuje obuke za hiljade vojnika iz Južne Amerike, Centralne Amerike i Kariba svake godine.

Predsednik SAD Džozef Bajden je rekao da ne želi vojno da se meša u situaciju na Haitiju, ali da će SAD poslati vojnike kako bi čuvali ambasadu. Zvaničnici sa Haitija zatražili su da američki vojnici dodju u zemlju, a isti zahtev upućen je i UN.

Huan Gonzales, član Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, koji je obišao Port o Prens posle likvidacije, za Glas Amerike je otkrio kako SAD pomažu u istrazi.

„Za sada su na terenu osmorica agenata FBI. Tu su i predstavnici Sekretarijta za unutrašnju bezbednost, koji pomažu da se otkrije oružje, pronadju mobilni telefoni, sve što je potrebno da se potpuno razotkrije ko je odgovoran za ubistvo“.

Haićanska policija za sada je uhapsila dvojicu Amerikanaca poreklom sa Haitija, a Gonzales kaže da su SAD spremne da im sude ako su krivi. Dodaje da u istrazi saradjuje i policija sa Floride, odakle su dvojica Amerikanaca.

Najveći broj uhapšenih su Kolumbijci, a kolumbijska ministarka spoljnih poslova Marta Lusija Ramirez je rekla da vlada radi na tome da identifikuje počinioce ubistva.

Šef obezbedjenja predsedničke palate Dimitri Herard uhapšen je i ostaće u pritvoru dok ga ne ispitaju u istrazi, rekao je šef policije. Dodao je da se trenutno ispituje 23 osumnjičenih – dvojica Amerikanaca, trojica Haićana i 18 Kolumbijaca. Trojica osumnjičenih su ubijeni.

Žovanel Moiz ubijen je u svojoj kući 7. jula, a njegova supruga Martin je ranjena i oporavlja se u bolnici u Majamiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.