U trendu

Komite podržale odluku da im se Đukanović pridruži na CT

PODGORICA – Patriotsko komitski savez Crne Gore podržao je danas odluku predsednika Mila Đukanovića da im se pridruži u protestu protiv ustoličenja izabranog mitropolita Joanikija na Cetinju, 5. septembra, ako u međuvremenu ta ceremonija ne bude izmeštena ili otkazana.

Iz tog pokreta kažu da su se „grdno“ prevarili oni koji misle da ih, kako navode, “ikakvi ‘mačići’ mogu pokolebati, uplašiti ili sprečiti da budu na Cetinju” u nedelju.

“Pokušaji ukupne pozicije da ‘sve što se dešavalo’ pripišu jednom čoveku je njihova obmana ali, na žalost, i dokaz koliko slabo poznaju narod na čijem čelu pretenduju da budu“, navodi se u komitskom saopštenju objavljenom na fejsbuk profilu tog pokreta.

Oni su ponovo optužili Srbiju i srpski državni vrh da se, kako navode, „otvoreno i drsko“ meša u izborni proces u Crnoj Gori, za kupovinu crnogorskih medija, finansiranja, pretnje“ i, uz sve to, kažu, „licemjernog prenemaganja srpskih popova i političara…“.

Komite kažu da je crnogorska politička scena jasno profilisana u dva pravca, „od kojih jedan ide put 21. veka, a drugi ostaje zarobljen pogubnom ideologijom prošlih vekova, koja, sama po sebi, ne može održati probu vremena”.

Oni tvrde da je na delu, „potpuna velikosrpska histerija“.

“Kako u zemlji tako i van nje, posebno u Srbiji, gde se, posle izjave predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da će biti sa narodom 5. septembra na Cetinju, kao na traci, smenjuju mrzitelji svih ‘fela i veličina’, svih profesija redom, kako bi doveli situaciju do usijanja. A nemaju potrebe za tim; narod je crnogorski rekao da se na tronu Svetog Petra Cetinjskog, neće dozvoliti ustoličenje mitropolita tuđe crkve”, navodi se u saopštenju crnogorskih komita, bliskih Milu Đukanoviću.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.