U trendu

Komšić o odluci EPP: Propast nakaradne politike

SARAJEVO – Hrvatski član Predsedništva BiH, izabran glasovima Bošnjaka, Željko Komšić ocenio je danas da je to što je Evropska narodna stranka (EPP) odbila predlog HDZ BiH o, kako je naveo, takozvanom „legitimnom predstavljanju naroda“, konačan dokaz potpune propasti i promašenosti ove nakaradne etničke politike.

„Ni grupacija stranaka kojima HDZ BiH pripada, ne može da prihvati koncept koji vodi ka daljoj etničkoj podeli Bosne i Hercegovine. HDZ BiH je izgubio ključnu političku utakmicu i to na njihovom (domacem) terenu, te shodno tome princip takozvanog ‘legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda’ više ne bi smeo niti bi trebalo da se u Bosni i Hercegovini uzima sa bilo kakvom ozbiljnošću“, smatra Komšić.

On je rekao da je konceptulani debakl i potop politike HDZ-a „dubok i temeljan“, prenosi Klix.ba.

Komšić tvrdi da je koncept „legitimnog predstavlja naroda“ nespojiv sa evropskim vrednostima i evropskom pravnom tekovinom i izražava zadovoljstvo zbog odluke EPP.

„Nakon što smo kroz brojna i višegodišnja nastojanja uspeli da tzv. ‘legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda’ izbacimo iz rezolucija evropskog parlamenta i deklaracija NATO saveza, izbacivanje istog pojma iz rezolucija EPP-a kruna je uspeha ideološke i demokratske borbe probosanskih snaga ali bosanskog društva uopšte, protiv jedne nakaradne politike“, rekao je Komšić.

On je ocenio da nikada više „takozvano legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda“ neće biti osnov bilo kakvih razgovora oko ograničene izmene Ustava i Izbornog zakona.

„Bosna i Hercegovina će kad-tad biti uređena na građanskom i evropskom principu, pri kojem će svi građani bez obzira na njihovu etničku ili neku drugu pripadnost, biti jednaki“, naveo je Komšić.

Ranije danas je iz teksta predloga rezolucije o Bosni i Hercegovini Evropske narodne stranke (EPP) na Kongresu EPP u Roterdamu izbačen termin „legitimno predstavljanje“, čime je odbačen predlog HDZ BiH, preneli su sarajevski mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.