U trendu

Komšićh od US traži ukidanje prava na vitalni interes

SARAJEVO – Hrvatski član Predsedništva BiH, izabran glasovima Bošnjaka, Željko Komšić podneo je Ustavnom sudu BiH zahtev za ocenu ustavnosti niza odredbi Ustava Federacije BiH i Ustava Republike Srpske među kojima je i pravo na proglašenje vitalnog interesa.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Komšić od Ustavnog suda BiH traži da proglasi neustavnim odredbe koje isključivo konstituentnim narodima daju mogućnost da u okviru Doma naroda FBiH i Veća naroda Republike Srpske, kao vitalni interes proglase sve što žele i na taj način blokiraju sve zakonodavne postupke.

Navodi se da ne mogu samo konstituentni narodi biti adekvatno zastupljeni u izvršnim i pravosudnim organima vlasti, uticati na ustavne amandmane, a time i ustavne reforme, odlučivati kada je u pitanju organizacija organa javne vlasti, te da jedino oni odlučuju o sistemu javnog informisanja.

Ne mogu, kažu, samo konstituentni narodi imati mogućnost da svako pitanje proglase vitalnim nacionalnim interesnom.

Diskriminatornim smatraju način u kojem pripadnici Ostalih/manjina i građana BiH nemaju nikakva prava u tom procesu.

“Prema sadašnjim rešenjima, nečija etnička pripadnost je važnija od sposobnosti, obrazovanja, znanja i veština. Zar je moguće da se u državi BiH, neko ko se izjašnjava kao Bosanac i/ili Hercegovac smatra manjinom u svojoj državi. I to nije slučaj samo sa građanima i pripadnicima Ostalih, jer svaka osoba u ovoj državi mora imati jednaka prava što je temelj svake demokratije. Sve drugo je segregacija i diskriminacija, koja u konačnici rezultira autokratijom kao metodom vršenja vlasti”, navodi se u saopštenju, prenela je Fena.

Takođe, od Ustavnog suda se traži da utvrdi i da su odredbe kojim se svaka odluka/zakon mora usvojiti u oba parlamentarna doma, Zastupničkom i Domu naroda, i to u identičnom tekstu nespojive s principom demokratije, obavezom primene principa međunarodnog prava, zabranom diskriminacije i zaštitom ljudskih prava uopšte, koji su sastavni deo Ustava BiH kao njegov Aneks I.

Takav sistem je, smatraju, neodrživ i dovodi do daljih podela u društvu, a od BiH pravi državu u kojoj ne postoji potpuna demokratija jer postoje “samo konstituentni narodi, a svi drugi su u podređenom položaju”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.