U trendu

Konferencija Saveta Evrope o pravima nacionalnih manjina sutra u Strazburu

Savet Evrope će sutra održati konferenciju o pravima nacionalnih manjina, na kojoj će učestvovati i članovi delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini te evropske organizacije.

Konferencija „Norme i standardi Saveta Evrope o pravima nacionalnih manjina: rezultati i izazovi“ biće održana u Strazburu u okviru madjarskog predsedavanja Komitetu ministara Saveta Evrope.

Cilj konferencije je procena dostignuća i identifikacija preostalih izazova na polju zaštite prava manjina u Evropi. Tri panel diskusije biće usmerene na instrumente Saveta Evrope za zaštitu nacionalnih manjina i procedure nadzora.

Biće razmotrena i iskustva Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i Evropskog suda za ljudska prava, kao i rezultati reforme dva mehanizma nadzora za nacionalne manjine i manjinske jezike.

Skup će otvoriti generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić i šef kabineta madjarskog premijera Gergelj Guljaš (Gergely Gulyás).

Na konferenciji će govoriti komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović, predsedavajuća Komitetu stručnjaka za Evropsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima (ECRML) Vesna Crnić-Grotić, predsednica Savetodavnog komiteta za Okvirnu konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina (FCNM) Mari Hagsgard.

Medju govornicima su i sudija Evropskog suda za ljudska prava Ivana Jelić i direktor Evropskog centra za manjinska pitanja Velo Petai.

Učestvovaće i članovi madjarske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, kao i članovi Komiteta ministara iz Madjarske, Holandije, Švajcarske i Finske.

Komitet ministara je telo Saveta Evrope za donošenje odluka koje čine ministri spoljnih poslova država članica ili njihovi stalni diplomatski predstavnici u Strazburu.

Konferenciju, koja će biti održana u hibridnom formatu, moguće je pratiti od 9.00 putem linka:
https://bit.ly/3zZ0VXP

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar