U trendu

Konte osvojio prvi od dva glasa o poverenju vladi

RIM – Italijanski premijer Đuzepe Konte osvojio je juče prvi od dva obavezna glasa o poverenju svoje četiri dana stare koalicije rivalskih stranaka, posle burne sednice parlamenta i brojnih uvreda od opozicije ogorčene što je Italija umesto izbora dobila novu vladu.
Glasanje na kojem je 343 poslanika bilo za, a 263 protiv u donjem Predstavničkom domu, pri čemu su tri poslanika bila suzdržana, bilo je uvod za sutrašnje glasanje u Senatu, koje će verovatno biti neizvesnije, jer koalicija tu ima manje solidnu većinu.
Veliki deo celodnevnog zasedanja u donjem domu poslanika više je ličio na fudbalski stadion sa razbesnelim navijačima, nego na dvoranu zakonodavaca koji procenjuju da li da u poslednjih 15 meseci potvrde drugu italijansku vladu neusklađenih partnera, prenosi AP.

Premijer je napravio novu koaliciju od ogorčenih rivala – populističkog Pokreta 5 zvezda koji je on predvodio u prvoj koaliciji i Demokratske stranke levog centra.

Ono što je spojilo ova dva partnera izgleda da je bila odlučnost da se Mateo Salvini i njegova i njegova anti-migrantska Ligu skinu sa vlasti, odnosno da na vanrednim izborima osvoje apsolutnu većinu, prenosi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.