U trendu

Korbin: Spremni za izbore i da sprečimo Bregzit bez dogovora

LONDON, Sept 3 (Reuters) – Lider britanske opozicione laburističke partije Džeremi Korbin rekao je danas da je spreman da se bori na izborima i da je prioritet njegove stranke da spreči Bregzit bez dogovora, čime je nagovesti da bi mogao da podrži nameru premijera Borisa Džonsona da pozove na raspisivanje izbora, prenosi Rojters.

Korbin je i ranije govorio da želi izbore kako bi zbacio sa vlasti konzervativnu partiju, ali se pojedini članovi njegove stranke plaše da bi Džonson mogao da iskoristi nove izbore da izvede Veliku Britaniju iz EU bez dogovora tako što bi zaobilašao parlament.

Korbin, koji je već dugo kritičar EU, rekao je da opšti izbori i pokušaji da se spreči Bregzit nisu suprotstavljene opcije, sugerišući tako da će laburisti nastaviti da pokušavaju da pronađu način da zaustave izlazak Britanije bez dogovora, čak i ako počne predizborna kampanja.

On je posle sastanka lidera opozicionih stranaka rekao da su oni ujedinjeni u protivljenju Džonsonovim planovima za Bregzit bez dogovora.

„Uvereni smo da pravni put koji smo usvojili ima šanse da bude uspešan i radimo na tome da sprečimo Borisa Džonsona da manipuliše izborima, kako bi nametnuo Bregzit bez dogovora“, dodao je Korbin.

Laburisti, kako je rekao, žele da spreče izlazak zemlje iz EU bez sporazuma i žele opšte izbore kako bi stali na kraj strogim merama štednje i krenuli da ulažu u lokalne zajednice.

„Uveren sam da možemo da postignemo i jedno i drugo“, poručio je Korbin.

On ranije nije želeo eksplicitno da kaže da će laburisti podržati mogući pokušaj Džonsona da pozove na raspisivanje izbora, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.