U trendu

Kosačov: Reakcija Moskve i Beograda na zabranu leta mora biti zajednička i izuzetno oštra

Reakcija Moskve i Beograda na zatvaranje vazdušnog prostora za avion ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova treba da bude zajednička i izuzetno oštra, izjavio je danas zamenik predsednika gornjeg doma ruskog parlamenta Saveta Federacije Konstantin Kosačov.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je u nedelju da su „zemlje koje okružuju Srbiju zatvorile komunikacioni kanal, sprečavajući avion Sergeja Lavrova da preleti“.

Crna Gora, Bugarska i Severna Makedonija zabranile su prelet aviona ruske vlade kroz svoj vazdušni prostor, uoči najavljene posete.

„Sadašnji demarš, naravno, nije u vezi sa avionom. On je usmeren protiv Rusije kao države i protiv Srbije kao države. Reakcija će, nadam se, biti zajednička i izuzetno oštra, u formatu ne samo diplomatskih protesta, već i konkretnih, praktičnih odgovora“, napisao je Kosačov na Telegramu.

On je ocenio da sadašnji kolektivni otkaz Bugarske, Severne Makedonije i Crne Gore nije odluka samih tih država.

„Sve tri zemlje su ulaskom u NATO, ozbiljno i dugo izgubile suverenitet, a Evropska unija za njih – i za članice i za kandidate – samo je paravan za ovu sramnu okolnost. Reč je o demaršu Alijanse, a bez Sjedinjenih Država to ne bi moglo biti“, uveren je senator.

Prema njegovim rečima, ovakvim direktnim mešanjem u bilateralne poslove dve suverene evropske zemlje koje nisu članice alijanse, Rusije i Srbije, NATO pokušava da „zarobi i pokori“ ostatak Evrope.

Nakon toga sledi širenje alijanse na ostatak sveta, gde je Kina strateški cilj broj dva posle Rusije, naglasio je Kosačov.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar