U trendu

Kovač: Razmisliti o revidiranju sporazuma CG i HR o ratnim zločinima

PODGORICA – Crnogorski ministar pravde Marko Kovač izjavio je danas da treba razmišljati o revidiranju sporazuma državnih tužilaštava Crne Gore i Hrvatske o saradnji i gonjenju počinilaca krivičnih dela ratnih i zločina protiv čovečnosti i genocida.

“U postojećem sporazumu postoji asimetričnost u pravima i obavezama. Ugovor se odnosi samo na obavezu crnogorskih organa, tužilaštva pre svega, da postupa po zahtevima hvratskih istražnih organa”, kazao je Kovač na sednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Pred odborom je u toku kontrolno saslušanje o primeni sporazuma državnih tužilaštava Crne Gore i Hrvatske saradnji i gonjenju počinilaca krivičnih dela ratnih i zločina protiv čovečnosti i genocida, sa posebnim akcentom na istragu slučaja Lora 3″.

Kovač je rekao da za slučaj “Lora 3 “ još nema optužnice u Hrvatskoj i da jedino taj slučaj u kome su stradali crnogorski državljani nije dobio sudski epilog.

On je istakao da se slučaj “Lora 3”odnosi na mučenje i ubistvo 14 pripadnika JNA iz Crne Gore takozvane nikšićko- šavničke grupe tokom 1992.godine.

“Širom BiH na više lokacija su pronađeni posmrtni ostaci 12 pripadnika JNA, jedno lice iz ove grupe je razmenjeno posredstvom Crvenog krsta 1992. ali je zbog povreda preminulo godinu dana kasnije u Crnoj Gori”.

Ono što se sada može učiniti, kako je rekao Kovač, je da se kod hrvatskog pravosuđa i tužilaštva traži i urgira da se i pored velikog proteka vremena, istraje u slučaju “Lora 3” i da crnogorsko pravosuđe stoji na raspolaganju za bilo kakvu pomoć, prenele su podgoričke Vijesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.