U trendu

Kovačević: Besramno licemerje Bošnjaka

BANJALUKA – Savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Radovan Kovačević oceno je besrmanim licemerjem bošnjačkih političkih predstavnika koji su do pre sedam dana Kristijana Šmita zakivali u zvezde , nazivali ga najvećim čuvarom demokratije i suvereniteta BiH, a sada na njega bacaju drvlje i kamenje.

„Sada oni govore o suverenitetu BiH i o tome da Šmit nema pravo da bilo šta nameće u BiH“, rekao je Kovačević povodom protesta koji se odrzavaju ispred OHR u Sarajevu nakon što je Šmit najavio nametanje izmene Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH.

On je naveo da je za bošnjačke političare dobrodošlo samo ono što se nameće spolja, a omogućava hegemoniju nad druga dva naroda u BiH jer oni BiH vide isključivo kao zemlju Bošnjaka u kojoj Srbi i Hrvati treba da izgube sva prava ili da sačuvaju ona minimalna folklorna prava nekakvih nacionalnih manjina.

„To je nešto što neće moći i to je nešto na šta mi sasvim sigurno nikada nećemo pristati. Ono što je jako bitno je da bošnjački politički predstavnici nikada nisu pristali na ono što je suština Dejtonskog mirovnog sporazuma, a suština je ravnopravnost tri konstitutivna naroda, bez obzira na njihovu brojnost“, rekao je Kovačević za „?uronjuz“.

On kaže da je na malom skupu u Sarajevu juče bilo dosta fašističkih poruka, a kao posebnu je izdvojio poruku jednog učesnika da: „Hrvata ima toliko da stanu u dva vagona“.

„Mi se iskreno nadamo da više niko nikoga ovde neće slati nikakvim vagonima, ali Bošnjaci moraju konačno da prihvate da to koliko Hrvata ima ne treba da znači ništa, jer oni, bez obzira na njihovu brojnost, treba da imaju ista prava kao Bošnjaci, kao Srbi u BiH“, rekao je Kovačević.

On je naglasio da BiH nije zemlja Bošnjaka, već tri ravnopravna konstitutivna naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka i dva ravnopravna entiteta.

Kovačević je ukazao na činjenicu da su Hrvati u velikom delu FBiH obespravljeni, da Bošnjaci biraju svoja dva člana Predsedništava, umesto da se bira Bošnjak i jedan Hrvat, kao i da to niko više i ne postavlja kao pitanje.

Naglasio je da je i činjenica da Hrvati nemaju ni sve one mehanizme koje im je Ustav omogućio, da su im i to Bošnjaci bukvalno oteli, da u kantonima gde uopšte nema Hrvata na svoje izborne liste teških nacionalističkih bošnjačkih stranaka stavljaju ljude koji čak imaju bošnjačka imena, ali se izjašnjavaju kao Hravati i uz pomoć njih nastavljaju taj projekat obespravljivanja, što je samo jedan njihov mehanizam.

„Njihov cilj je da završe taj posao, da Hrvate obesprave do kraja i da zatim pređu na Srbe i ostvare ono što je bio njihov ratni cilj, a njihov ratni cilj je takozvana Republike BiH u kojoj su Bošnjaci objedinjeni“, rekao je Kovačević.

Važno je, istakao je, da ljudi znaju da je ono što žele Bošnjaci – „BiH samo za sebe“, a da Srbi ostanu bez iakvih prava, da ostanu bez Republike Srpske i da izgube sva demokratska prava koja su garantovana Dejtonskim mirovnim sporazumom.

„To je jako bitno. Mi ne želimo ni na koji način da ugrozimo nijedno pravo Bošnjaka, želimo da oni uživaju sva prava koja su im garantovana Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom i da se sve što je potrebno u BiH rešava kroz dijalog ključnih političkih faktora u BiH, ali je jako licemerno navijati i prizivati intervenciju međunarodne zajednice kada je usmereno protiv Srba, a bacati drvlje i kamenje od trenutka kada smatrate da odluka vama neće odgovarati“, rekao je Kovačević.

Istakao je da u Srpskoj nisu bavili kometarisanjem cele gungule koja se događa trenutno u Federaciji BiH jer se to nje ne tiče, a ponovio je i da u BiH ne postoji visoki predstavnik.

„Kristijan Šmit to nije niti može da bude s obzirom da ne postoji odluka Savjeta bezbednosti o njegovom imenovanju. Sve dok se to ne dogodi ne postoji visoki predstavnik u BiH“, rekao je Kovačević.

Podsetio je da je Srpska ranije rekla da je, kada su u pitanju dogovori o Izbornom zakonu, voljna da razgovara o položaju srpskog naroda i o tome na koji će način srpski narod biti predstavljen u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

„Međutim, mi smatramo da je ovde ključna stvar to jedno besramno licemerje bošnjačkih političkih predstavnika koji se sada ponašaju na ovaj način“, zaključio je Kovačević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar