U trendu

Kover: Ni EU, ni NATO ne preduzimaju korake ka miru u Ukrajini

BUDIMPEŠTA – Ni Evropska unija ni NATO ne preduzimaju korake ka miru u Ukrajini, već povećavaju eskalaciju sukoba, izjavio je predsednik mađarskog parlamenta Laslo Kover.

Komentarišući kritike upućene skupštini zbog toga što do sada nije bilo rasprave o kandidaturama Švedske i Finske za prijem u NATO, Kover je kasno u petak, u intervjuu za HirTV rekao da je Mađarska suverena zemlja čiji parlament određuje dnevni red po sopstvenom nahođenju, prenosi agencija MTI.

Švedska i Finska neće moći da se pridruže Alijansi dok Turska ne da svoje odobrenje, rekao je Kover, dodajući da je malo verovatno da će se to desiti do letnjeg samita NATO-a.

On je naveo da je razlog zašto Mađarska šalje parlamentarne delegacije u Švedsku i Finsku taj što su vladajuće poslaničke grupe Fides i Demohrišćani izrazile zabrinutost, jer ne smatraju da je odluka o ratifikaciji automatska.

Istovremeno, dodao je, treba pojasniti da je Mađarska suverena članica i NATO i EU, i da je dobrovoljno pristupila obema organizacijama.

Mađarska ne smatra da se njena pozicija u ovim savezima promenila tokom poslednjih decenija, rekao je on.

Političari koji sada traže podršku Mađarske ponašali su se na način „koji bi se smatrao oštrim čak i od naših neprijatelja“, napominje Kover.

Trebalo bi jasno staviti do znanja da oni nemaju pravo da se mešaju u mađarsku politiku, rekao je Kover.

On je dodao da podrška pristupanju Švedske i Finske NATO-u nije pitanje „dobrog ponašanja ili osetljivosti“, ističući „da su dve zemlje godinama vređale Mađarsku i nanele štetu njenim nacionalnim interesima“.

„Oni sada vrše pritisak na institucije EU da Mađarskoj ne daju sredstva na koja ima pravo“, dodao je predsednik skupštine i naveo da će se mađarska delegacija sastati sa predsednicima švedskog i finskog parlamenta, relevantnim odborima i ministrima spoljnih poslova u utorak, odnosno sredu.

Delegaciju će predvoditi poslanik Fidesa Čaba Hende, a u njoj će biti šef parlamentarnog odbora za spoljne poslove Žolt Nemet, kao i evroposlanici Eniko Đori i Erno Šaler-Baros, dodao je on.

Kover je rekao da su švedska i finska vojska dobro pripremljene i opremljene i da će ojačati NATO.

Prema njegovim rečima, oružje u vrednosti od 60 milijardi dolara koje su zemlje članice EU i NATO poslale Ukrajini učinilo ih je učesnicima u sukobu.
Mir, kako je istakao, na kraju zavisi od Rusije i Ukrajine.

Kover je pozvao na kompromis koji uzima u obzir i teritorijalni integritet Ukrajine i bezbednosna očekivanja Rusije, prenela je mađarska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar