U trendu

Krajnja desnica koristi krizu

RIM – Italijanska ekstremna desnica koristi legitimne proteste radnika koji trpe zbog zdravstveno-ekonomske krize, i sprovodi vrlo prljavu operaciju, potičući nezadovoljstvo u pokušaju da ove proteste učini nasilnim, tvrdi novinar Paolo Berici, u intervju za list “Hafington post”.

Italijanski novinar je pod stalnom policijskom pratnjom nakon što, zbog svojih članaka o italijanskoj desnici, prima pretnje smrću od simpatizera desničarskih pokreta.

Povod za razgovor je tvrdnja novinara da je na prošlonedeljnjim protestima u Rimu, kada su se sukobili demonstranti i policija, bilo više članova ekstremnog pokreta, neofasističke orjentacije “Kaza Paund”, nego valsnika barova i restorana koji su u stvarnoj nevolji i kojii s pravom protestuju.

Berici kaže da ekstremna desnica podstiće bes, nezadovoljstvo i strah građana koji imaju stvarne probleme zbog ekonomske krize, i pokušva da se vrati na političku scenu i da stanje preokrene u svoju korist.

On tvrdi da su pokreti ekstremne desnice u bliskoj vezi sa delom stranaka desne orijentacije.

“Mnogi ministri, većnici lokalni i regionalni, predsednici regiona, članovi parlamenta, javno se sastaju s glavnim šefovima neofasističkog pokreta ‘Kasa paund’, koja strankama desne orijentacije služi kao ‘rezevoar biračkih glasova’”, tvrdi novinar Paolo Berici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.