U trendu

Kralj Čarls odao poštu žrtvama savezničkog bombardovanja u Hamburgu

BERLIN – Britanski kralj Čarls Treći položio je danas venac na spomenik žrtvama savezničkog bombardovanja u Drugom svetskom ratu, tokom posete crkvi Svetog Nikole u Hamburgu na severu Nemačke, koja je teško oštećena u ovim vazdušnim napadima.

Kralj Čarls je posetio Hamburg na kraju trodnevne turneje po Nemačkoj, njegovog prvog putovanja van zemlje od kada je prošle godine nasledio britanski tron, koje ima cilj da jača bilateralne i evropske odnose, navodi Rojters.

Do njegove posete dolazi malo pre 80. godišnjice savezničkog bombardovanja ovog nemačkog lučkog grada u julu 1943. godine, poznatog kao „Operacija Gomora“ u kojoj je ubijeno oko 40.000 ljudi i tokom osam dana i sedam noći uz dejstvo više od 3.000 bombardera uništeno više stotina hiljada zgrada.

Kao odgovor na nacističke vazdušne napade na civilne ciljeve u Poljskoj i kasnije Londonu, saveznici su bacili oko 1,9 miliona tona bombi na Nemačku u pokušaju da izbace iz stroja nemačku industriju. U tim napadima saveznika ubijeno je oko 500.000 ljudi.

Ranije je britanski kralj takođe odao poštu pred spomenikom Kindertransportu, spasilačkoj misiji koja je omogućila da oko 10.000 jevrejske dece pobegne iz Nemačke i okupirane Austrije, Čehoslovačke i Poljske, uglavnom u Veliku Britaniju.

„Učenje lekcija iz prošlosti je naša sveta odgovornost, ali ono se može u potpunosti ispuniti samo kroz posvećenost našoj zajedničkoj budućnosti“, rekao je Čarls u obraćanju na nemačkom i engleskom jeziku u donjem domu parlamenta Bundestaga.

Kasnije tokom dana britanski kralj informisaće se o primeni zelenih tehnologija u Hamburgu i sastati sa predstavnicima nekih od kompanija u toj oblasti.

Svoju posetu Čarls će završiti izletom na brodu i oproštajnim prijemom uz muzičke nastupe, uključujući bend koji svira obrade Bitlsa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.