U trendu

Kralj Filip: Naša je odgovornost da učinimo društvo pravednijim

Belgijski kralj Filip pozvao je danas na obeležavanju prve godišnjice samoubilačkih napada na aerodrom i podzemnu železnicu u Briselu u kojima je ubijeno 32 ljudi, da se izvuku pouke iz tog „fatalnog ludila“.

„Odgovornost je svakog od nas da učinimo naše društvo humanijim i pravednijim. Hajde da ponovo naučimo da slušamo jedni druge i da poštujemo naše slabosti“, rekao je on prilikom otkrivanja spomenika žrtvama napada u evropskoj četvrti u Briselu.

Kralj Filip je poručio da, pre svega, moramo da naučimo da budemo nežni.

Kralju Filipu i kraljici Matildi, kao i žrtvama i porodicama nastradalih, pridružio se premijer Šarl Mišel na aerodromu gde su na početku komemoracije odali poštu minutom ćutanja. Na aerodromu su se dva bombaša samoubice digla u vazduh u sali za odlaske u najvećem jutarnjem špicu.

Radnici na aerodromu, obezbedjenje i spasioci mirno su stajali dok su čitana imena poginulih u napadu, dok se u pozadini čula muzika samo jednog violončela.

Komemoracije se takodje održavaju kod stanice podzemne železnice Malebek, gde je poginulo 16 ljudi.

Više od 320 ljudi je povredjeno u napadima za koje je odgovornost preuzela grupa Islamska država, ali njih oko 900 koji su pretrpeli fizičku i mentalnu traumu smatraju se žrtvama napada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.