U trendu

Kraus upozorava na ruski uticaj na Zapadnom Balkanu

BEČ – Iako je sav fokus Evrope trenutno na Ukrajini zbog rata, EU ne sme izgubiti iz vida Zapadni Balkan, smatra osnivač Inicijative za stabilnost u Evropi (ESI) Gerald Knaus i navodi da EU Balkanu mora brzo da ponudi jasnu i konkretnu evropsku perspektivu.

Knaus je za APA izneo tvrdnju da Moskva ima interes da stvori tenzije u dvorištu Evrope, na Balkanu.

Ukazao je da naoružavanje pojedinih zemalja Zapadnog Balkana, sve oštrija retorika neprijateljstva i dovođenje u pitanje granica ili institucija, kao u BiH, ne znači da će biti otvorenog konflikta, ali to izaziva strah kod ljudi.

„Ako se tome dodaju i provokacije od spolja, onda bi takva situacija mogla da se izmakne konroli, a to ide brzo“, smatra Knaus.

Prema njegovom mišljenju, predsednik Rusije Vladimir Putin, nakon isporuka oružja Ukrajini i sankcija EU, traži mogućnosti za uzvraćanje udarca, a na Balkanu bi za to imao priliku.

Knaus ističe da opasnost postoji ako EU bude ostala pri svojoj politici obeleženoj frazama, koje stalno ponavlja, a u koje ljudi više ne veruju.

„Ta apsurdna i opasna inercija nadanja da se neće ništa dogoditi bez aktivnog delovanja je neodgovorna“, kritikovao je sociolog iz Austrije.

On je podsetio da se u Ukrajini prekasno reagovalo, a na Balkanu sada EU mora brzo ponuditi jasnu i konkretnu evropsku perspektivu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.