U trendu

Kredi Svis snažno odbacuje optužbe o nepravilnostima

CIRIH – Jedna od najvećih svetskih privatnih banaka Kredi Svis saopštila je danas da „snažno odbacuje“ optužbe o učinjenim nepravilnostima nakon što su desetine medija objavile rezultate koordinisanih istraga u stilu „Panamskih papira“ o curenju podataka o hiljadama računa koji su navodno držani u toj banci prethodnih decenija.

Jedna osoba je odala informacije o računima od 1940-ih do 2010-ih godina nemačkom „Zidojče cajtungu“, koji ih je podelio sa Projektom za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji i 46 drugih novinskih organizacija, uključujući „Njujork tajms“, „Gardijan“ i „Mond“, preneo je Rojters.

U medijskim člancima se navodi da je banka među klijentima imala ljude koji su kršili ljudska prava i biznismene pod sankcijama.

Kredi Svis snažno odbacuje navode i insinuacije o navodnoj poslovnoj praksi banke, navodi se u saopštenju Kredi Svisa, izdatom kao odgovor na izveštaje.

„Pitanja koja su predstavljena su pretežno istorijska…i izveštaji o ovim pitanjima su zasnovani na delimičnim, netačnim ili selektivnim informacijama izvučenim iz konteksta, što rezultira tendencioznim tumačenjima poslovnog ponašanja banke“, navedeno je u saopštenju Kredi Svisa.

Banka je saopštila da je primila brojne upite od konzorcijuma u protekle tri nedelje i da je pregledala mnoge navedene račune.

„Približno 90 odsto pregledanih računa je danas zatvoreno ili su u procesu zatvaranja pre prijema upita štampe, od kojih je preko 60 odsto zatvoreno pre 2015. godine“, navodi se u saopštenju.

„Što se tiše preostalih aktivnih naloga, zadovoljni smo što su preduzete odgovarajuće provere, pregledi i drugi koraci u vezi sa kontrolom u skladu sa našim trenutnim okvirom“, naveo je Kredi Svis i dodao da će nastaviti da analizira stvari i preduzima dodatne korake ako bude potrebno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar