Kremlj: Nemačka ne odgovara na zahteve Rusije o Navaljnom

MOSKVA – Nadležni organi Nemačke ni peti put nisu odgovorili na zahtev Rusije u vezi s navodnim trovanjem Aleksejem Navaljnim, što potvđuje da ta zemlja ignoriše Evropsku konvenciju o uzajamnoj pravnoj pomoći u slučajevima krivičnog gonjenja, saopštila je danas pres-služba Državnog tužilaštva Rusije.

„Nadležni organi (Nemačke) su, na zahtev Državnog tužilaštva Rusije od 21. januara ove godine, uputili odgovor kojim se još jednom odbija saradnja na rasvetljavanju okolnosti koje su dovele do hospitalizacije Navaljnog“, navodi se u saopštenju.

Ton kojim je napisan odgovor (Nemačke) izaziva duboko žaljenje ruske strane, ocenjuje se u saopštenju Tužilaštva.

„Očigledno je da nemačka strana uz neke izmišljene argumente pokušava da izbegne odgovore na za nju neprijatna pitanja“, dodaje se u saopštenju.
Tužilaštvo je od 27. avgusta do 28. septembra 2020. godine uputilo četiri zahteva za pravnu pomoć Saveznom ministarstvu pravde Nemačke na temu incidenta sa Navaljnim, kome je pozlilo tokom leta iz Tomska za Moskvu, prenosi TAS S.

Kako je ocenjeno, Nemačka je formalno pristupila izvršenju ruskih zahteva ne pružajući ništa što bi moglo pomoći da se reši situacija s navodnim trovanjem, što navodi na zaključak da je direktna namera nemačkih kolega da prikrivaju stvarne okolnosti incidenta kako bi nastavili neosnovane optužbe na račun Rusije, navodi su u saopštenju Tužilaštvu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.